Zdrowie na talerzu - robimy sałatkę warzywną
W związku z udziałem naszej szkoły w programie „Warzywa i owoce w szkole”, realizacją programu profilaktycznego i podsumowaniem wiadomości o roślinach naszych pół uczniowie klasy III szkoły podstawowej w dniu 24 września przygotowali sałatkę warzywną.
Dzieci samodzielnie robiły sałatkę jarzynową z przyniesionych przez siebie produktów. Dobierały składniki, poznawały smaki, doskonaliły umiejętność prawidłowego posługiwania się narzędziami kuchennymi takimi jak: noże, obieraczki. Kształtowały postawy prozdrowotne, utrwalały zasady zdrowego odżywiania na podstawie piramidy żywieniowej.
Dzieci wiedzą, że odżywianie jest prawidłowe i zdrowe, gdy w codziennym jadłospisie znajdują się produkty urozmaicone tj. ze wszystkich grup, potrafią samodzielnie lub z pomocą rozpoznawać, nazywać oraz kategoryzować produkty spożywcze do następujących kategorii: WARZYWA – OWOCE.
Była to również doskonała lekcja samodzielności oraz umiejętności akceptowania reguł wspólnej pracy. Tego typu działania bardzo dobrze wpływają na wzrost motywacji u najmłodszych. Co więcej, nauka przez działanie daje największe rezultaty, uczniowie klasy III podsumowali zdobyte wiadomości na temat rodzajów roślin i ich wpływu na nasze zdrowie.
Uczmy nasze dzieci odpowiednich nawyków żywieniowych oraz samodzielności, zachęcajmy i umożliwiajmy im naukę nie tylko poprzez podręcznik, ale również praktyczne działanie wdrażając w obowiązki domowe, takie jak pomoc w przygotowywaniu posiłków.
M. Tokarczyk